Transportní proteiny rodiny ABC (ATP binding cassette) - Dostálek, Miroslav (Farmakoterapie, 2005)
Název „ATP binding cassette“ představuje velkou rodinu transmembránových proteinů, které vážou ATP a energii z tohoto zdroje využívají k aktivnímu řízenému transportu chemicky různorodých látek z vnitřního prostředí buňky do extracelulárního prostoru. Mezi endogenní látky, na jejichž transportu se zástupci této transportní rodiny podílejí, patří lipidy, steroidy, hormony či bilirubin; významnou úlohu však mají i v transportu xenobiotik.
Keywords: ABC transportéry; vazebná místa; Protein Binding; Binding Sites; ATP-Binding Cassette Transporters; vazba proteinů