Psychoterapie v zobrazovacích metodách CNS - Večeřová-Procházková, Alena; Konečný, Martin (Praktický lékař, 2006)
Psychoterapie je úspěšnou metodou snižování emočního distresu. Studie zobrazování mozku přinášejí důkazy o podobných změnách metabolizmu mozku u depresí, stresových a traumatických poruch či poruch příjmu potravy. Funkční a strukturální důsledky působení stresu v CNS mají za následek klinické projevy streso¬vých reakcí, s nimiž se setkáváme u pacientů. Na základě dosavadních vědeckých poznatků byl především nizozemskými autory formulován heuristický model neurobiologických mechanismů traumatu a retraumatizace, který článek vysvětluje. Vědomé zpracování a přepracování emočních prožitků je klíčovým faktorem prevence relapsu depresivního onemocnění i např. posttraumatické stresové poruchy. Úspěšná psychoterapie vede k normalizaci metabolizmu zásadních struktur CNS souvisejících s emočním zpracováním reality, především limibického systému a parahipokampálních oblastí, insuly a prefrontální kůry. Psychoterapie je schopná měnit fungování mozku a navíc podporuje funkci těch struktur CNS, které umožňují lépe se vyrovnávat s emocionální zátěží a efektivněji zpracovávat podněty vycházející ze současné reality.
Keywords: Psychotherapy; neurobiologie; Central Nervous System; mozek; Models, Neurological; diagnostické zobrazování; Humans; lidé; psychoterapie; Diagnostic Imaging; Brain; Neurobiology; modely neurologické; centrální nervový systém