Onemocnění přenášená klíšťaty - Roháčová, Hana (Interní medicína pro praxi, 2006)
Článek je věnován onemocněním, u kterých se jako přenašeč uplatňuje klíště. Důraz je kladen především na nemoci, které se vyskytují na území České republiky, tj. klíšťová encefalitida, lymeská borrelióza, ehrlichióza, tularémie. V úvodu je podána i stručná charakteristika přenašeče, jeho životní cyklus a možná obrana proti němu. Při popisu jednotlivých onemocnění je věnována pozornost nejen klinickému obrazu, ale především možnostem diagnostiky a léčby, strategii dispenzarizace a profylaktickým opatřením.
Keywords: tularemie; lymeská nemoc; babezióza; Tularemia; ehrlichióza; Ehrlichiosis; Babesiosis; klíšťová encefalitida; Tick-Borne Diseases; Lyme Disease; lidé; Ticks; Encephalitis, Tick-Borne; Humans; nemoci přenášené klíšťaty; klíšťata