Koncentrát destiček (platelet-rich plasma) a jeho využití v dentální implantologii. (Souborný referát) - Šimůnek, Petr; Dostálová, Taťjana; Seydlová, M; Foltán, René (Česká stomatologie a Praktické zubní lékařství, 2006)
Při léčbě defektů chrupu implantáty je někdy nutné zvětšit objem kosti. K této tzv. augmentaci kosti je možno použít vlastní kost pacienta, kost lidského dárce nebo zvířecího původu. Dále je možno použít syntetickou náhražku kosti. Řada autorů doporučuje při těchto rekonstrukčních postupech přidat k augmentátu koncentrát destiček („platelet-rich plasma“, dále jen PRP), který se připravuje před operací centrifugací různě velkého množství periferní krve pacienta. Jako hlavní důvod se uvádí možná stimulace regenerované kosti růstovými faktory, které se uvolňují ve velkém množství z destiček dodaných do oblasti rány v PRP. V tomto přehledu jsou rozdělena sdělení do třech skupin podle toho, zda autoři hodnotí PRP pozitivně, zda autoři PRP použili, ale její přímý účinek nebyl v závěru práce zhodnocen, anebo autoři účinek PRP ve své práci neprokázali.
Keywords: Transplants; krevní plazma; Biocompatible Materials; Plasma; Dental Implants; Alveolar Ridge Augmentation; lidé; augmentace alveolárního výběžku; Blood Platelets; Growth Substances; finanční podpora výzkumu jako téma; Research Support as Topic; Humans; biokompatibilní materiály; Osteogenesis; zubní implantáty; růstové látky; trombocyty; osteogeneze; transplantáty