Rabdomyolýza po aplikaci tiapridu u pacienta s Parkinsonovou chorobou - Havránková, Petra; Ulmanová, O; Roth, Jan (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2006)
Rabdomyolýza je definována jako rozpad buněk příčně pruhovaných svalů způsobený řadou svalových i mimosvalových příčin. Nejčastěji se projevuje bolestivostí svalů, tmavým zbarvením moči. Charakteristickým laboratorním nálezem je elevace kreatinkinázy, myoglobinu v séru a myoglobinu v moči. Autoři prezentují případ 751etého muže s 13letou anamnézou Parkinsonovy choroby, s rozvojem rabdomyolýzy v odstupu několika hodin po jednorázové intravenózni aplikaci 100 mg tiapridu. Rabdomyolýza se u pacienta manifestovala poruchou vědomí, palpační bolestivostí svalů a výrazným zvýšením hladiny kreatinkinázy (max. 62,41 μkat/l) a myoglobinu (max. 3412 μg/1) v séru. Uvedený případ ukazuje na možnost rozvoje rabdomyolýzy po podání běžných dávek atypických antipsychotik.
Keywords: Aged; myoglobin; Antipsychotic Agents; tiapamil-hydrochlorid; rhabdomyolýza; Humans; antipsychotika; Tiapamil Hydrochloride; mužské pohlaví; senioři; lidé; Rhabdomyolysis; Parkinson Disease; Myoglobin; Creatine Kinase; Male; kreatinkinasa; Parkinsonova nemoc