Optimalizace plazmatického objemu traumatologických nemocných s užitím transezofageální dopplerometrie - předběžné výsledky - Chytra, Ivan; Pradl, R; Bosman, Roman; Pelnář, Přemysl; Kasal, Eduard; Židková, A (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2006)
Cíl studie: Cílem studie bylo zhodnotit vliv časné optimalizace plazmatického objemu s užitím transezofageální dopplerometrie na normalizaci hladiny laktátu a rozvoj orgánové dysfunkce proti standardnímu režimu léčby u nemocných s polytraumatem. Typ studie: Otevřená prospektivní randomizovaná srovnávací studie. Název a místo pracoviště: Resuscitační oddělení anesteziologicko-resuscitační kliniky Fakultní nemocnice, Plzeň. Materiál a metoda: Pacienti s těžkým poraněním a krevní ztrátou větší než 2000 ml, přijatí na resuscitační oddělení fakultní nemocnice, byli rozděleni do skupiny s monitorováním hemodynamiky s užitím transezofageální dopplerometrie a do kontrolní skupiny se standardním hemodynamickým monitorováním. Kromě demografických a ostatních parametrů byl hodnocen stupeň orgánového selhávání během hospitalizace v intenzivní péči a hladina laktátu při přijetí, po 12 a po 24 hodinách léčby. Ke statistickému hodnocení byly užity párový a nepárový t-test, Mannův-Whitneův test, Wilcoxonův test a chí-kvadrát test. Pro všechny testy byla zvolena hladina významnosti p < 0,05. Výsledky: Ve studii bylo hodnoceno 110 nemocných rozdělených do skupiny s transezofageální dopplerometrií (Doppler, n = 54) a do kontrolní skupiny (Kontrol, n = 56). U nemocných s transezofageální dopplerometrií byl prokázán významně vyšší pokles hladiny laktátu po 24 hodinách od vstupu do studie (Doppler vs Kontrol, 2,28 ± 0,75 mmol/l vs 2,74 ± 1,4 mmol/l, p = 0,039) a nižší stupeň orgánové dysfunkce při propuštění z intenzivní péče (SOFA, Doppler vs Kontrol, 3 vs 4, medián, p = 0,043) při srovnatelné délce hospitalizace v intenzivní péči (Doppler vs Kontrol, 8 dní vs 7 dní, medián, p = 0,6). Závěr: Předběžné výsledky studie podporují hypotézu, že užití transezofageální dopplerometrie k optimalizaci plazmatického objemu u ventilovaných traumatologických pacientů vede k efektivnějšímu odstranění tkáňové hypoperfuze a rychlejší normalizaci hladiny laktátu v séru.
Keywords: Esophagus; ezofágus; Male; laktáty; Plasma Volume; tekutinová terapie; polytrauma; Prospective Studies; mužské pohlaví; Hemodynamics; Lactates; monitorování fyziologických funkcí; objem plazmy; lidé; finanční podpora výzkumu jako téma; Monitoring, Physiologic; ženské pohlaví; Humans; ultrasonografie dopplerovská; Research Support as Topic; hemodynamika; Multiple Trauma; Fluid Therapy; Female; Ultrasonography, Doppler; prospektivní studie