Identifikace potřeby podpory poskytované člověku s mentálním postižením v období časné dospělosti - Šesták, Jan (Kontakt (České Budějovice), 2005)
Mladý člověk s mentálním postižením vstupuje po ukončení školní docházky a profesní přípravy do klíčové životní etapy (adolescence, časná dospělost), kdy by se měl s podporou systému sociálních služeb a služeb zaměstnanosti začlenit do pracovního a společenského prostředí. Jde o základní předpoklad pro jeho další důstojný a kvalitní život uprostřed společnosti. Je třeba reálně posoudit nástroje (služby), kterými tomuto kroku můžeme napomoci. To se týká situace absolventů speciálních škol, současné legislativní úpravy podporující zaměstnávání lidé s mentálním postižením, jednotlivé sociální služby, institucionální podmínky a také metody, jaké jsou využívány pro stanovení nejvhodnější formy podpory člověka s mentálním postižením při jeho vstupu do nechráněného světa dospělých. Článek představuje výsledky výzkumu mezi žáky se zdravotním postižením posledních ročníků speciálních škol. Dále předkládá úvahu nad nutností provázanosti jednotlivých typů sociálních služeb lidem s mentálním postižením v období časné dospělosti a představuje nový diagnostický nástroj, standardizovanou škálu míry podpory SIS, kterou vydala Americká asociace pro mentální retardaci, a možnosti a limity jejího využití.
Keywords: průzkumy a dotazníky; mentální retardace; zaměstnání pro postižené; Social Welfare; Intellectual Disability; Humans; Adolescent; Surveys and Questionnaires; sociální péče; lidé; mladiství; Employment, Supported