Lze snížit kardiovaskulární riziko při ischemické chorobě srdeční léčbou deprese? - Vrána, Milan; Honzák, Radkin (Farmakoterapie, 2006)
Po prodělaném infarktu myokardu stoupá úměrně s tíží deprese kardiovaskulární mortalita, výskyt anginy pectoris, srdeční selhávání a zhoršení kvality života. Systematický přehled výsledků ze 64 studií potvrdil, že také deprese je kardiovaskulárním rizikovým faktorem. Deprese jako nový rizikový faktor ale zatím nebyla zařazena do amerických, evropských ani českých doporučení pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Diskuse o vztahu mezi depresí a kardiovaskulárním onemocněním pokračuje a příspěvkem k ní je mimo jiné i tento článek.
Keywords: Adrenergic beta-Antagonists; Hydroxymethylglutaryl-CoA Reductase Inhibitors; antidepresiva; statiny; beta blokátory; lidé; Coronary Disease; deprese; Depression; Antidepressive Agents; Humans; koronární nemoc