Taktika léčby otevřených zlomenin předloktí typu IIIB - Veselý, Radek; Procházka, Vratislav; Paša, Libor (Úrazová chirurgie, 2005)
Otevřené diafyzární zlomeniny předloktí často provázejí auto nebo motocyklové havárie. Cílem léčení těchto závažných a často invalidizujících poranění musí být zamezení vzniku infekce, zhojení měkkých tkání, zhojení zlomeniny a obnova funkce končetiny. Dlahovou osteosyntézu a nitrodřeňový hřeb lze použít u otevřených zlomenin I. a II. typu podle Gustilla. Zevní fixace je rychlá, bezpečná a šetrná metoda a je indikována u otevřených diafyzárních zlomenin předloktí typu IIIB a IIIC včetně replantací. Defekty měkkých tkání je nutné krýt buďto lokálním nebo volným lalokem. Je snahou provádět časné krytí. Nedílnou součástí primárního ošetření je dostatečně radikální debridement. V souboru je retrospektivně hodnoceno 12 pacientů operovaných pro otevřenou diafyzární zlomeninu předloktí typu IIIB podle Gustilla v období od ledna 1999 do září 2004. Jsou diskutovány typy použitých osteosyntéz, řešení defektů měkkých tkání a komplikace.
Keywords: Forearm Injuries; chirurgické laloky; Retrospective Studies; retrospektivní studie; Splints; Transplants; Humans; Fractures, Open; transplantáty; Surgical Flaps; kostní dráty; poranění předloktí; Antibiotic Prophylaxis; lidé; dlahy; otevřené fraktury; vnitřní fixace fraktury; Fracture Fixation, Internal; antibiotická profylaxe; Bone Wires