Imunolokalizace 3-nitrotyrosinu v synoviální tkáni - Niederlová, Jaroslava; Kodetová, D; Kryštůfková, O; Vilím, Vladimír (Česká revmatologie, 2006)
3-nitrotyrosin (3NT) je považován za jakýsi „indikátor“ tvorby NO. Byla provedena imunohistochemická analýza vzorků lidské synoviální tkáně, získané od 9 pacientů (3 revmatoidní artritida, 4 osteoartróza (OA), 1 juvenilní idiopatická artritida a 1 Bakerova cysta odebraná od pacienta s pigmentovou vilonodulární synovitidou). Sériové řezy byly barveny monoklonální protilátkou 60-E3 proti 3NT a protilátkami proti CD31, CD68 a CD14, což jsou povrchové markery endoteliálních buněk, makrofágů a monocytů. U většiny vzorků (konkrétně u 7 z 9 vyšetřených vzorků, včetně všech vzorků, získaných od nemocných s osteoartrózou) byla pozorována silná imunoreaktivita vůči 3NT lokalizovaná v endoteliálních buňkách, doprovázená slabým a difuzním barvením tkání v těsném sousedství 3NT-pozitivního endotelu. Silnou pozitivitu 3NT ve stromatu synoviální tkáně jsme pozorovali pouze u dvou silně zánětlivých vzorků, konkrétně u Bakerovy cysty a u jednoho pacienta s revmatoidní artritidou. Závěrem této pilotní studie je tedy konstatování, že v lidské synoviální tkáni dochází k nitraci tyrosinu především v endoteliálních buňkách. 3NT-pozitivní barvení endoteliálních buněk v synoviální tkáni pacienta s OA naznačuje, že k aktivaci endoteliálních buněk dochází i ve zdánlivě nezánětlivé synoviální tkáni pacientů s OA.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; Arthritis, Rheumatoid; osteoartróza; biologické markery; revmatoidní artritida; Biomarkers; Immunohistochemistry; Tyrosine; lidé; Pilot Projects; pilotní projekty; Synovial Membrane; synoviální membrána; imunohistochemie; Research Support as Topic; Osteoarthritis; tyrosin; oxid dusnatý; Nitric Oxide; Humans