Využití MR enterografie v zobrazení Crohnovy nemoci - Ferda, Jiří; Koželuhová, Jana; Kastner, Jan; Vondráková, R; Kreuzberg, Boris; Baxa, J; Geiger, J; Třeška, Vladislav (Česká radiologie, 2006)
Cíl: Zhodnocení klinického významu a použitelnosti zobrazení střeva pomocí magnetické rezonance následně po perorální přípravě manitolem u nemocných s Crohnovou chorobou či podezřením na ni. Metodika a materiál: 50 nemocných podstoupilo vyšetření po frakcionovaném vypití 200 ml 2,5% vodného roztoku manitolu a po aplikaci spazmolytika. MR protokol se skládá ze sekvencí pro zobrazení světlého lumina střeva (T2 vážená sekvence true-FISP) a dynamického postkontrastního zobrazení tmavého střevního lumina (Tl vážená sekvence FLASH 3D - VIBE) v arteriální, časné a pozdní portální fázi). Výsledky: Vedlejší účinky manitolu autoři zaznamenali jen u 2 nemocných (4 %), vážné komplikace nebyly přítomny. V 92 % došlo k dostatečnému rozvinutí střevního lumen tak, aby bylo možné hodnotit jeho stěnu. Aktivní Crohnovu chorobu prokázali ve 21 případech (42 %), neaktivní v 10 případech (20 %) (z toho 2x významnou stenózu - 4 %), ulcerózní kolitidu ve 3 případech (6 %), enteritidu v jednom případě (2 %) a normální nález v 15 případech (30 %). Závěr: MR enterografie pomocí perorální přípravy osmoticky aktivním roztokem manitolu je podle zkušeností autorů metodou první volby v detekci a sledování vývoje Crohnovy nemoci, především díky absenci radiační zátěže a dostatečnému kontrastnímu i prostorovému rozlišení.
Keywords: Diagnostic Techniques, Digestive System; Female; Magnetic Resonance Imaging; lidé; Adult; magnetická rezonanční tomografie; Male; Crohn Disease; dospělí; Crohnova nemoc; ženské pohlaví; diagnostické techniky gastrointestinální; Humans; mužské pohlaví