Analýza vztahů mezi farmakokinetikou, účinkem a nežádoucími účinky metotrexátu v iniciální fázi systémové léčby středně těžké a těžké psoriázy - Chládek, Jaroslav; Martínková, Jiřina; Šimková, Marie; Vaněčková, Jaroslava; Grim, Jiří (Klinická farmakologie a farmacie, 2006)
Cíl práce: Analýza vztahů mezi farmakokinetikou, účinkem a nežádoucími účinky metotrexátu (MTX) v iniciální fázi systémové léčby středně těžké a těžké psoriázy. Metody: Souhrnná analýza třech prospektivních otevřených randomizovaných studií zahrnula 63 nemocných s psoriázou. Koncentrace MTX v plazmě byly stanoveny HPLC a farmakokinetické parametry byly vypočítány nekompartmentovými postupy v programu Kinetica (verze 4.0) v týdnu 1, 5 a 13. Stav postižení kůže byl hodnocen pomocí PASI skóre (Psoriasis area and severity index). Data byla testována analýzou rozptylu (ANOVA) a korelace byla hodnocena pomocí Spearmanova pořadového koeficientu. Výsledky: Terapeutický účinek se rozvíjel postupně během 120 dní a byl nejmenší po týdenní dávce 7,5 mg jednorázově a největší po týdenní dávce 15 mg podané rozděleně do 3 dávek po 12 h. Farmakokinetika MTX byla lineární v dávkovém rozmezí 2,5 mg až 15 mg. Byla nalezena vysoce signifikantní a těsná negativní korelace (rs = -0.82, p < 0.0001) mezi relativními hodnotami PASI po 13 týdnech (v % počáteční hodnoty) a hodnotami plochy pod křivkou koncentrací v intervalu 0 až 8h po podání (AUC0–8h) vyšetřenými na začátku studie. Při překročení hranice AUC0–8h = 700 nmol.h/l byla četnost dosažení PASI50 (50-procentní a větší pokles PASI) 100%, zatímco pod touto hranicí 33%. Mediány výsledků hematologických (hemoglobin, počet erytrocytů, leukocytů a trombocytů) a biochemických (ALT, AST, GMT, ALP, močovina, kreatinin) vyšetření krve se v období prvních 6 měsíců od zahájení farmakoterapie nezměnily s výjimkou koncentrace homocysteinu v plazmě (zvýšení o 35 %, p<0.005). Závěr. Úspěch iniciální fáze léčby psoriázy je závislý především na dosažení dostatečných koncentrací MTX v krvi (AUC0–8h > 700 nmol.h/l). Farmakokinetika MTX je interindividuálně variabilní, ale v průběhu terapie se nemění a intraindividuální kolísání hodnot AUC0–8h je nízké. Z těchto důvodů je indikováno terapeutické monitorování a individualizace dávky MTX podle AUC0–8h.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; Analysis of Variance; psoriáza; Hematologic Tests; lidé; Pharmacokinetics; Methotrexate; homocystein; Research Support as Topic; prospektivní studie; analýza rozptylu; Prospective Studies; farmakokinetika; methotrexát; aplikace orální; hematologické testy; Homocysteine; Administration, Oral; Psoriasis; Humans