Molekulární detekce a typizace Treponema pallidum subsp. pallidum v klinickém materiálu - Flašarová, M; Šmajs, David; Matějková, Petra; Woznicová, V; Dvořáková Heroldová, Monika; Votava, Miroslav (Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie, 2006)
Zavedli jsme metodu detekce chromozomální DNA Treponema pallidum subsp. pallidum dvoukrokovou (nested) PCR reakcí, která amplifikuje část genu TP0319, kódujícího hypotetický membránový lipoprotein (gen tmpC). Vyšetřili jsme 138 sér od 111 dospělých pacientů v primárním, sekundárním, časně latentním a pozdně latentním stadiu a také pacientů s podezřením na syfilis. Chromozomální DNA T. p. pallidum se v séru dospělých pacientů nepodařilo detegovat. Při vyšetření 11 kožních a slizničních stěrů (7 genitálních, 4 faryngeálních) jsme nalezli 6 pozitivních od 3 pacientů ve stadiu primární a sekundární syfilis. Pozitivní byl rovněž jeden stěr pacienta s časnou kongenitální syfilis. Sekvenování DNA genů TP0136 a TP0548 z pozitivních vzorků prokázalo výskyt dvou kmenů sekvenčně identických s kmenem T. p. pallidum SS14 a dvou unikátních syfilitických kmenů, doposud u T. p. pallidum nepopsaných. U jednoho vyšetřovaného novorozence s pozitivním výsledkem vyšetření kožního vzorku jsme prokázali treponemální DNA také v séru a v cerebrospinálním moku. Pokroky v molekulární typizaci T. p. pallidum v klinickém materiálu přispějí k rozvoji epidemiologie syfilis a přinesou možnosti rozlišení mezi reinfekcí a reaktivací syfilitického procesu.
Keywords: Molecular Diagnostic Techniques; Male; finanční podpora výzkumu jako téma; lidé; Specimen Handling; Humans; Base Sequence; diagnostické techniky molekulární; Treponema pallidum; polymerázová řetězová reakce; Research Support as Topic; sekvence nukleotidů; mužské pohlaví; Bacterial Typing Techniques; Polymerase Chain Reaction; ženské pohlaví; techniky typizace bakterií; Female; odběr biologického vzorku