Uterine tumor resembling ovarian sex cord tumor (UTROSCT). Report of case suggesting neoplastic origin of intratumoral myoid cells - Zámečník, Michal; Staník, M (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 2006)
Popisujeme prípad UTROSCT-u, ktorý bol zaujímavý z hľadiska histogenézy myoidných buniek (tieto bunky sú často v týchto tumoroch prítomné medzi typickými „sex cord-like” štruktúrami). Doposiaľ je diskutované, či ide o bunky neoplastické alebo len o nenádorové bunky preexistujú- ceho myometria. V prezentovanom prípade bola imunohistochemicky zreteľná v sex cord bunkách aj myoidná diferenciácia (okrem epitelovej a sex-cord diferenciácie). Na druhej strane, ojedinelé myoidné bunky exprimovali sex cord marker calretinín. Toto fenotypické prekrývanie favorizuje nádorový pôvod myoidných buniek a rozširuje spektrum možných diferenciácií v UTROSCT-e. Ďalším imunohistochemickým nálezom bola pozitivita cytokeratínu a stromálneho markeru CD10 v sex-cord aj myoidných bunkách. Pozorovanie komplexného fenotypu ďalej podporuje nedávne výsledky Irvinga a spol., ktorý označili UTROSCT za polyfenotypický nádor s „pravou“ sex cord diferenciáciou.
Keywords: buněčná diferenciace; Cell Differentiation; nádory vaječníků; imunohistochemie; Uterine Neoplasms; Keratins; Immunohistochemistry; Female; integrin beta4; Humans; Integrin beta4; ženské pohlaví; keratiny; Ovarian Neoplasms; nádory dělohy; lidé