Význam mechanické ventilace nemocných s hyperkapnickým respiračním selháním při exacerbaci chronické obstrukční plicní nemoci (CHOPN) - Pilařová, Olga; Matuška, P; Skřičková, Jana (Studia pneumologica et phtiseologica, 2006)
Hodnotili jsme retrospektivně význam invazivní mechanické ventilace (IMV) a neinvazivní mechanické ventilace (NIMV) u nemocných s exacerbací chronické obstrukční plicní nemocí (CHOPN) s hyperkapnickou acidózou, tedy s respiračním selháním. Během 24 měsíců bylo mechanicky ventilováno 75 nemocných s CHOPN a hyperkapnickou acidózou, 24 invaživně, 51 neinvazivně. Sledovali jsme klinický stav, přidružené choroby, průměrný věk, přežívání a délku MV a vstupní hodnoty pH, Pa02 a PaCO2 v tepenné krvi u těchto nemocných. Z 24 nemocných s IMV přežívalo 12 (50 %) více než 3 měsíce, 8 z nich s tracheostomií. Z 51 nemocných s NIMV přežívalo 35 (68 %) více než 3 měsíce po NIMV. NIMV byla ukončena při dosažení pH vyššího než 7,35, zlepšení hypoxémie i hyperkapnie a při zlepšení klinického stavu, nebo při selhání NIMV. Pro nelepšící se klinický stav a trvající hyperkapnickou acidózu jsme po 2 hodinách neúspěšné NIMV 4 nemocné intuhovali a dále IMV. Nejvíce nemocných přežívalo NIMV. V této skupině byl nižší průměrný věk a komorbidita. Nemocní v obou skupinách zemřelých, s IMV i NIMV, měli vysoký počet závažných přidružených chorob. Nemocní s úspěšnou IMV měli v průměru nejvyšší vstupní hodnoty PaO2. Naše studie vyzdvihuje vliv komorbidi^ a věku na úspěch při NIMV u nemocných s CHOPN. Pro nemocné s respiračním selhámím a hyperkapnickou acidózou při exacerbaci CHOPN je NIMV poslední neinvazivní terapeutickou možností.
Keywords: ventilace umělá s výdechovým přetlakem; chronická obstrukční plicní nemoc; respirační acidóza; hyperkapnie; Pulmonary Disease, Chronic Obstructive; respirační insuficience; Acidosis, Respiratory; Positive-Pressure Respiration; Hypercapnia; Male; Respiratory Insufficiency; lidé; Female; mužské pohlaví; ženské pohlaví; Humans; ventilace umělá s přerušovaným přetlakem; Intermittent Positive-Pressure Ventilation