Chirurgická léčba cholesteatomu - Golembiovská, Darina; Kostřica, Rom; Hoffmannová, Daniela (Otorinolaryngologie a foniatrie, 2006)
V práci jsou prezentovány zkušenosti našeho pracoviště s léčbou chronického středoušního zánětu s cholesteatomem v letech 1990 –1999. Terapeutický efekt chirurgické léčby byl hodnocen na základě procentuálního výskytu recidiv cholesteatomu, sluchové funkce a stavu trepanační dutiny. V našem souboru jsme museli provést revizní operaci pro reziduální nebo recidivující cholesteatom v 21 %. V pooperačním období jsme zaznamenali vzestup prahu vzdušného vedení ve 45 % . Průměrný sluchový zisk se pohyboval okolo 5 dB ve 4 kHz, v ostatních frekvencích kolem 13 dB.
Keywords: ženské pohlaví; Neoplasm Recurrence, Local; Female; Trephining; Male; lidé; trepanace; mužské pohlaví; cholesteatom středního ucha; Cholesteatoma, Middle Ear; Humans; lokální recidiva nádoru