Revize výkladu průběhu motorického vývoje - monokinetické stadium až batolecí období - Vařeka, Ivan (Rehabilitace a fyzikální lékařství, 2006)
Článek je pokračováním textu alternativního výkladu průběhu motorického vývoje dítěte, založeného na základních biomechanických principech a učení. Tím se liší od převažujícího názoru, že vývoj je dán „uvolňová¬ním (vyzráváním) vrozených (geneticky determinovaných) motorických vzorů". Vzhledem k rozsahu je problematika rozdělena do dvou samostatných částí. Tato druhá část zahrnuje monokinetické, dromokinetické a kratikinetické stadium kojeneckého období a batolecí období, částečně přesahuje i do předškolního a mladšího školního věku. Dříve popsaný Bernsteinův princip řízeného omezení a uvolňování DOF je dále doplněn a rozvinut v koncepci dynamického systému dle Thelenové. Velmi stručně je zmíněna problematika motorických poruch a závěr shrnuje základní principy alternativního výkladu průběhu motorického vývoje.
Keywords: Posture; chování kojenců; Humans; předškolní dítě; Child, Preschool; postura těla; motorické dovednosti; Psychomotor Disorders; Infant Behavior; psychomotorické poruchy; Motor Skills; vývoj dítěte; Child Development; lidé