Intrakraniální aspergilóza komplikovaná letálním krvácením z mykotického aneuryzmatu - Vaverka, M; Krahulík, David (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2005)
Autoři předkládají kazuistiku nemocného, u kterého se 35 let po chirurgicky ošetřeném frontobazálním traumatu rozvinula intrakraniální forma aspergilózy, komplikovaná rozvojem aspergilového abscesu mozku. Opakovaná chirurgická intervence a dlouhodobá léčba antimykotiky vedla ke stabilizaci stavu a zdánlivému vyléčení. K fatálnímu krvácení Z nepoznaného mykotického aneuryzmatu vnitřní mozkové tepny došlo v delším časovém odstupu.
Keywords: Aspergillosis; zánětlivé aneurysma; lidé; Intracranial Hemorrhages; prasklé aneurysma; intrakraniální krvácení; Aneurysm, Infected; intrakraniální aneurysma; absces mozku; finanční podpora výzkumu jako téma; Brain Abscess; Intracranial Aneurysm; Aneurysm, Ruptured; aspergilóza; Male; Research Support as Topic; Humans; mužské pohlaví