Radiofrekvenčně asistovaná resekce v necirhotických játrech. První klinické zkušenosti - Ferko, Alexander; Leško, Michal; Šubrt, Z; Hoffmann, P; Melichar, Bohuslav; Dvořák, Petr; Vacek, Zdeněk; Motyčka, P; Kočí, J (Rozhledy v chirurgii, 2006)
Cíle studie: Zhodnotit první klinické zkušenosti s radiofrekvenčně asistovanou jaterní resekcí pomocí instrumentu Habib sealer (RITA Medical System, Inc., Mountain View, CA). Metody: Prospektivně byla sledovaná skupina pacientů, u kterých byla provedena resekce jater radiofrekvenčně asistovanou technikou. Hodnocena byla délka operačního výkonu, trvání transekce jaterního parenchymu, spotřeba transfuzních přípravků, celková délka pobytu v nemocnici a na jednotce intenzivní péče a pooperační komplikace. Výsledky: Za období 6 měsíců, červenec až prosinec 2005, bylo ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové provedeno 22 resekcí jater, 15 z nich bylo provedeno radiofrekvenčně asistovanou technikou. Šlo o 12 anatomických resekcí a 3 neanatomické resekce. Průměrná doba hospitalizace byla 13 ± 3,6 dne a doba pobytu na intenzivní péči činila 4,0 ± 1,3 dne. Průměrný pokles hemoglobinu v krevním obraze po resekci byl 22,0 ± 9,7 g/l, průměrně bylo podáno 0,6 ± 1,3 TU krve. U 13 pacientů byla resekce jater provedená bez transfuze, morbidita byla 20 %, nikdo ze sledované skupiny nezemřel. Závěr: Radiofrekvenčně asistovaná technika resekce jater je slibnou metodou, která chirurgovi poskytuje uspokojivý hemostatický komfort v průběhu transekce jater a přitom neprodlužuje operační výkon.
Keywords: Liver; Catheter Ablation; Surgical Stapling; lidé; chirurgická technika pomocí přístrojů a svorek; prospektivní studie; játra; katetrizační ablace; Prospective Studies; Humans