Biopsie sentinelové uzliny u pacientů s karcinomem ústní dutiny a orofaryngu - Mrzena, Lubor; Betka, Jan; Stárek, I; Táborská, K; Nováková Kodetová, Daniela; Křížová, H (Časopis lékařů českých, 2006)
Východisko. Cílem studie bylo ověřit proveditelnost identifikace a biopsie sentinelové uzliny u pacientů s karcinomem dutiny ústní a orofaryngu a její prediktivní hodnotu pro určení přítomnosti okultních metastáz. Metody a výsledky. Sentinelová uzlina byla identifikována na základě předoperační scintigrafie po aplikaci radiokoloidu značeného 99mTc do okolí primárního tumoru a během operace pomocí ruční gamasondy. U všech pacientů byla poté provedena elektivní krční disekce. Výsledek histologického vyšetření sentinelové uzliny byl porovnán s výsledky histologického vyšetření všech uzlin nalezených v krční disekci. Od července 2003 do prosince 2005 bylo 27 pacientů s karcinomem dutiny ústní a orofaryngu bez klinicky detekovatelných metastáz zařazeno do prospektivní studie. Ve studii byla u 26 z 27 pacientů identifikována sentinelová uzlina při předoperační lymfoscintigrafii. Peroperačně byla sentinelová uzlina identifikována u 27 pacientů (100 %) na 28 stranách krku. Ve 4 případech byla zjištěna přítomnost okultní metastázy v SLU. Jen v 1 případě (3,6 %) byl výsledek biopsie sentinelové uzliny falešně negativní. V 27 případech (96,4 %) výsledek biopsie sentinelové uzliny správně určil stav krčních uzlin. Závěry. Výsledky studie ukazují, že biopsie sentinelové uzliny je u karcinomu dutiny ústní a orofaryngu dobře proveditelná a ve vysokém procentu správně určuje přítomnost okultních metastáz.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; Sentinel Lymph Node Biopsy; Radioimmunodetection; biopsie sentinelové lymfatické uzliny; lidé; Research Support as Topic; nádory úst; prospektivní studie; Mouth Neoplasms; Prospective Studies; nádory orofaryngu; radioimunodetekce; Oropharyngeal Neoplasms; Lymphatic Metastasis; lymfatické metastázy; Humans