Informovaný souhlas ze sociologického pohledu - Zamykalová, Lenka; Šimek, Jiří (Časopis lékařů českých, 2006)
Práce předkládá sociologický pohled na institut informovaného souhlasu. Ukazuje jeho začlenění do současného vývoje vztahů mezi lékaři a pacienty a poukazuje na některá úskalí z pohledů nemocných, jejichž úkolem je účastnit se aktivně rozhodování v medicíně.
Keywords: Research Support as Topic; Sociology, Medical; lidé; Physician-Patient Relations; formuláře souhlasu; finanční podpora výzkumu jako téma; paternalismus; lékařská sociologie; Paternalism; Humans; Consent Forms; Informed Consent; vztahy mezi lékařem a pacientem; informovaný souhlas pacienta