Kvalita vidění u nedonošených dětí - první výsledky - Liláková, Dana; Hejcmanová, Dagmar; Marešová, J (Česká a slovenská oftalmologie, 2006)
V posledních letech se díky rozvoji v neonatologii výrazně zvyšují počty zachráněných nedonošených dětí, které jsou zatíženy vysokou morbiditou. I přes velké pokroky v současné neonatologii nezůstávají zachráněné nezralé děti v dalším životě ušetřeny řady zdravotních potíží, které zahrnují i poruchy zraku. Hlavní příčinou zůstává retinopatie nedonošených a neurologická onemocnění. V práci předkládáme první výsledky našeho šetření zrakových funkcí u nedonošených dětí ve školním věku v porovnání se skupinou zdravých, donošených dětí stejného věku.
Keywords: strabismus; retinopatie nedonošených; Infant, Premature, Diseases; refrakční vady; Strabismus; poruchy zraku; Retinopathy of Prematurity; Cohort Studies; nemoci nedonošenců; lidé; Child; Humans; dítě; Vision Disorders; kohortové studie; Refractive Errors