Kremík v prírodných minerálnych vodách, jeho biologické vlastnosti a možnosti medicínskeho využitia - Zálešáková, J; Čársky, Jozef (Rehabilitácia, 2005)
Výskumné práce z ostatných rokov ukazujú, že kremík má dôležitú úlohu pri zachovaní elasticity artérií, funkcie spoiivového tkaniva a pri udržovaní rovnováhy medzi odbúravaním a novotvorbou kostného tkaniva. Jeho nedostatok v potrave môže byť príčinou poškodenia kostí, chrupaviek, artérií i mozgu. Kremík zabraňuje, respektíve zmierňuje rozvoj aterosklerózy, osteoartrózy, osteoporózy a Alzheimerovej choroby. Vhodným zdrojom tohto biogénneho prvku môžu byť aj niektoré prírodné minerálne vody, v ktorých sa vyskytuje vo forme kremičitých kyselín, resp. rozpustných kremičitanov.
Keywords: Metabolism; arterioskleróza; křemík; lidé; Calcification, Physiologic; kardiovaskulární nemoci; minerální vody; glykosaminoglykany; Nutritional and Metabolic Diseases; metabolismus; Alzheimerova nemoc; nemoci výživy a metabolismu; fyziologická kalcifikace; Humans; Glycosaminoglycans; Arteriosclerosis; Connective Tissue; Cardiovascular Diseases; Alzheimer Disease; Organosilicon Compounds; Mineral Waters; pojivová tkáň; organické sloučeniny křemíku; Silicon