Sulcus nervi dorsalis penis/clitoridis: nový marker pohlavního dimorfismu os pubis - Šedý, Jiří; Naňka, Ondřej; Walro, J. M; Špačková, Jana; Jarolím, Ladislav (Česká urologie, 2006)
Cílem této studie bylo popsat anatomii zřetelného žlábku na kaudálním a ventrálním povrchu os pubis, zjistit jeho význam jako chirurgického orientačního bodu a posoudit, zda je možné jej využít při stanovení pohlaví u izolované os pubis. Zkoumali jsme 6 mužských a 6 ženských fixovaných kadaverózních pánví (věk 52-86 let) a zjišťovali pozici žlábku vzhledem k měkkým tkáním a možnosti jeho využití jako chirurgického orientačního bodu. Byla analyzována celá řada parametrů na os pubis. Rozměry žlábku byly měřeny u 286 izolovaných kostěných pánví a analyzovány pomocí stupňovité diskriminační funkční analýzy. U mužů běží uvnitř žlábku pouze nervus dorsalis penis, zatímco u ženy tudy běží nervus dorsalis clitoridis, současně se stejnojmennou tepnou. Výsledky diskriminační funkční analýzy ukázaly odlišné pohlavní rozdíly v případě ossa pubica i sulci nervi dorsalis penis/clitoridis. Největší rozdíl z měřených hodnot mezi mužskými a ženskými pánvemi vykazovala šířka žlábku a kraniokaudální rozměr symfýzy. Diskriminační funkční analýza správně zařadila 83 % ženských a 88 % mužských stydkých kostí. Nalezli jsme dříve nepopsaný žlábek na os pubis, který jsme pojmenovali ?sulcus nervi dorsalis penis/clitoridis". Tato struktura může sloužit jako chirurgický orientační bod a pokud je přítomen, může být využit při stanovení pohlaví izolované os pubis.
Keywords: Clitoris; lidé; anatomie topografická; klitoris; Sex Characteristics; Penis; penis; os pubis; Humans; Pubic Bone; pohlavní dimorfismus; Anatomy, Regional