K problematike hodnotenia chemickej kvality prírodných liečivých a prírodných minerálnych vôd - Čársky, Jozef; Zálešáková, J (Rehabilitácia, 2005)
Objektívny a komplexný obraz o chemickej kvalite prirodných liečivých a prirodných minerálnych vôd vo vzťahu k ich biologickým účinkom je spojený aj s poznaním ich fyzikálno-chemických vlastností. Kvantifikácia týchto vlastností vychádza z koncentrácie prítomných minerálnych zložiek vyjadrenej hodnotou látkového množstva ( mol/l, resp. mmol/l). V bežnej praxi sa však stretávame len s údajmi o mineralizácii vyjadrenej v mg/l. Práca poukazuje na neobjektívnosť hodnotenia chemickej kvality a taktiež biologického účinku týchto vôd na základe takýchto údajov.
Keywords: minerální vody; Mineral Waters; Ions; lidé; Humans; ionty