Příspěvek k validizaci dotazníku temperamentu a charakteru C. R. Cloningera pomocí Životního příběhu. Kazuistická studie - Loučímová, Bohumila; Preiss, Marek; Chrzová, Dušana; Bareš, Martin (Psychiatrie (Praha, Print), 2005)
Práce se zabývá možností srovnání dvou přístupů – výsledků struktury osobnosti podle dotazníku temperamentu a charakteru C. R. Cloningera (TCI) a narativní metody Životního příběhu v případové studii. Pacientka Psychiatrického centra Praha byla požádána o sdělení svého životního příběhu, její vyprávění bylo doslovně přepsáno a porovnáno s dotazníkem TCI. Paralely mezi výsledky struktury osobnosti podle dotazníkové metody a vyprávěním Životního příběhu jsou demonstrovány pomocí citací vybraných z rozhovoru s pacientkou. Při hledání podobností a rozdílů mezi výsledkem TCI a Životního příběhu se autoři domnívají, že jde sice o náročnou, ale originální a potřebnou variantu z možných metod validizace dotazníkové metody.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; Personality Inventory; Narration; Histrionic Personality Disorder; lidé; Research Support as Topic; osobnostní dotazník; Female; histriónská porucha osobnosti; vyprávění; ženské pohlaví; Humans