Kazuistika pacientky trpící muzikálními halucinacemi a obsedantně kompulzivní poruchou. Individualizované 18FDG PET - statistické parametrické mapování a rTMS - Bareš, Martin; Kopeček, Miloslav; Brunovský, Martin; Horáček, Jiří (Psychiatrie (Praha, Print), 2005)
Výskyt muzikálních halucinací je spojován nejčastěji s hypakuzí, psychiatrickým onemocněním (např. obsedantně kompulzivní poruchou, schizofrenií, afektivními poruchami), fokální mozkovou lézí, epilepsií a intoxikacemi. Metodika: 60letá žena hospitalizovaná v Psychiatrickém centru Praha pro 4 roky trvající muzikální halucinace a 3 roky se rozvíjející obsedantně kompulzivní poruchu (OKP) byla vyšetřena 18FDG PET a léčena repetitivní transkraniální magnetickou stimulací (rTMS). Od 15 let je léčena pro epilepsií (v 50 letech prodělala anteromesiobazální resekci pravého temporálního laloku). V 58 letech u ní byla zjištěna hypakuze. Pacientka byla léčena fluvoxaminem, sertralinem, haloperidolem, tiapridem, melperonem, lamotriginem, gabapentinem a při hospitalizaci escitalopramem a risperidonem. Tato léčba byla bez efektu na muzikální halucinace a obsedantně kompulzivní příznaky. Výsledky: U pacientky byl detekován snížený metabolizmus pravého předního mediálního temporálního laloku. Zvýšený metabolizmus byl nalezen v orbitofrontální kůře bilaterálně – BA 11, středním/dolním frontálním gyru – BA 46 bilaterálně a levém nc. putamen. Na základě PET vyšetření byla zahájena rTMS frontálně bilaterálně (1 Hz, intenzita 100 % motorického prahu, 900 pulzů na každou hemisféru, v 17 sezeních). Během léčby rTMS nedošlo k významné změně obsedantně kompulzivních příznaků (škála Y – BOCS), ale došlo k redukci muzikálních halucinací (vizuální analogová škála) o 44 %. Diskuze: Hypometabolizmus v pravém temporálním laloku odpovídá místu po částečné resekci laloku. Hypermetabolizmus prefrontálně a v bazálních gangliích je v souladu s diagnózou OKP, ale i muzikálních halucinací. Závěr: Podle našich znalostí jde o první pozorování, že rTMS aplikovaná prefrontálně může snižovat intenzitu muzikálních halucinací.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; Magnetic Resonance Imaging; Deep Brain Stimulation; Epilepsy; halucinace; Female; obsedantně kompulzivní porucha; Music; ženské pohlaví; hudba; lidé; Hearing Loss; magnetická rezonanční tomografie; Hallucinations; Research Support as Topic; epilepsie; hluboká mozková stimulace; pozitronová emisní tomografie; Obsessive-Compulsive Disorder; nedoslýchavost; Positron-Emission Tomography; Humans