Kognitivně behaviorální terapie u pacientů s bipolární poruchou - Praško, Ján; Novák, Tomáš; Záleský, Richard (Psychiatrie (Praha, Print), 2005)
I když je farmakoterapie základní léčbou bipolární poruchy, pro řadu pacientů může specifická psychoterapie znamenat důležitý doplněk léčebného plánu. Několik studií ukázalo, že kognitivně behaviorální terapie přidána k farmakoterapii u bipolárních pacientů v depresivní fázi může zvýšit terapeutický účinek léčby. Pacienti mohou mít rovněž užitek z přídatné psychoterapie v průběhu udržovací fáze léčby. Identifikace časných prodromálních příznaků pomáhá pacientům získat větší kontrolu nad svou nemocí a pomáhá včas zahájit léčbu rozvíjející se fáze. Pacienti, kteří procházejí psychoedukací, mají významně nižší riziko relapsů manických epizod. Rovněž dochází ke zlepšení jejich sociálního a pracovního fungování. Je pro ně také velmi důležité mít rytmicky uspořádané denní aktivity, včetně spánkového režimu, jídla, tělesné aktivity, a sociální a emocionální stimulace. Dále je důležité rozpoznat dysfunkční vzorce chování v celé rodině a korigovat je. Individuální kognitivní styl ovlivňuje jedince ve spolupráci v užívání léků, v chápání prodromálních příznaků a následně ve způsobu, jak na iniciální příznaky reagují.
Keywords: kognitivně behaviorální terapie; finanční podpora výzkumu jako téma; Psychotherapy; Bipolar Disorder; deprese; lidé; Research Support as Topic; bipolární porucha; Depression; psychoterapie; Cognitive Behavioral Therapy; Humans