Vývojová nestabilita, geny, lateralizace mozku a schizofrenie: příběh s otevřeným koncem - Španiel, Filip; Tintěra, Jaroslav; Horáček, Jiří; Dezortová, Monika; Hájek, Milan (Psychiatrie (Praha, Print), 2005)
Dermatoglyfy odráží události ve vývoji ektodermu a tedy i CNS do období do konce druhého trimestru intrauterinního vývoje. Kromě toho jsme schopni ze symetrie párových vzorů pravé a levé ruky odečíst další důležitý údaj, takzvanou fluktuační asymetrii. Ta určuje míru vývojové nestability u daného jedince. Mechanizmy zajišťující přípustnou míru vývojové nestability u evolučně mladých znaků mohou být v populaci nedostatečně konsolidovány. Výsledkem může být fakt, že oblasti mozku vykazující vysokou mírou funkční lateralizace mohou být u disponovaných jedinců výrazněji citlivé vůči působení mutací a vlivu prostředí. Takovým znakem je nepochybně funkční lateralizace mozku u člověka. Článek přináší podněty k dalšímu výzkumu souvislostí vývojové nestability s funkční lateralizací CNS u schizofrenního onemocnění.
Keywords: dermatoglyfika; funkční lateralita; ektoderm; Research Support as Topic; lidé; Functional Laterality; schizofrenie; Schizophrenia; finanční podpora výzkumu jako téma; Ectoderm; Humans; Dermatoglyphics