Srovnání účinnosti analgetik u pacientů po tonzilektomii - Hrabec, Tomáš; Komínek, Pavel (Otorinolaryngologie a foniatrie, 2006)
Účel práce: Porovnání účinnosti analgetik u pacientů s pooperační bolestí po tonzilektomii. Metody: Prospektivní studie 120 pacientů po tonzilektomii a uvulopalatofaryngoplastice v celkové anestézii, kterým byla pooperačně podávána čtyři různá analgetika či kombinace analgetik: 1. tramadol, 2. rofekoxib, 3. paracetamol+kodein, 4. nimesulid. Účinnost podávaného analgetika byla hodnocena třikrát denně metodou vizuální analogové škály. Výsledky: Průměrná hodnota intenzity bolesti v prvních třech dnech po operaci byla 25, s maximem v prvním pooperačním dni. Polovině pacientů nepostačovalo ke zvládnutí pooperační bolesti jedno analgetikum. Pacienti, kterým byl podáván tramadol, uváděli vyšší intenzitu bolesti oproti pacientům z dalších tří skupin, rozdíl vzhledem k průměru však není statisticky významný. Rovněž nutnost doplňkové analgetizace byla nejvyšší ve skupině tramadolu, opět bez statistické významnosti při srovnání s průměrem. Statistické významnosti bylo dosaženo pouze při vzájemném srovnání jednotlivých analgetik, a to ve druhém pooperačním dni, kdy je intenzita bolesti významně vyšší u tramadolu ve srovnání s rofekoxibem. Závěr: Použitá analgetika z různých lékových skupin se vyznačují srovnatelnou účinností, nicméně při detailnější analýze souboru lze konstatovat nižší účinnost tramadolu oproti rofekoxibu.
Keywords: Tonsillectomy; Pain, Postoperative; Pain Measurement; tonzilektomie; Analgesics; lidé; Sulfonamides; tramadol; měření bolesti; Codeine; prospektivní studie; paracetamol; Prospective Studies; sulfonamidy; analgetika; Tramadol; pooperační bolest; Acetaminophen; kodein; Humans