Tuberkulóza v České republice v roce 2005 - Homolka, Jiří; Krejbich, František; Holub, J (Časopis lékařů českých, 2006)
Východisko. V roce 2005 bylo hlášeno do Registru tuberkulózy celkem 1007 nových tuberkulóz (TB) všech forem a lokalizací. Metody a výsledky. Z nich bylo 838 TB plic, definitivních případů TB plic 586 a mikroskopicky pozitivních 326 případů. Proti roku 2004 poklesl počet všech notifikovaných případů TB. U definitivních a mikroskopicky pozitivních TB plic ale došlo k nevýznamnému nárůstu. Celkový počet případů TB všech forem a lokalizací poprvé v České republice poklesl pod 10/100 000 obyvatel. Byl tak potvrzen trend poklesu počtu notifikovaných případů TB začínající v roce 1998. Účinnost antituberkulotické léčby přesáhla v České republice 80 %, 71,2 % nemocných přišlo za lékařem pro potíže. Počet aktivně vyhledaných onemocnění klesl pod 15 %. Závěry. Další opatření kontroly TB je nutné cílit na aktivní vyhledávání případů TB v rizikových skupinách. Česká republika patří do skupiny evropských zemí s příznivou situací v TB a její účinnou kontrolou.
Keywords: Tuberculosis, Pulmonary; epidemiologie; multirezistentní tuberkulóza; Female; Humans; plicní tuberkulóza; ženské pohlaví; mužské pohlaví; Česká republika; lidé; Tuberculosis; antituberkulotika; tuberkulóza; Antitubercular Agents; Tuberculosis, Multidrug-Resistant; Epidemiology; Male; Czech Republic