Polymorfismy genů pro adiponectin a rezistin u pacientek s mentální anorexií a obezitou - pilotní studie - Dolinková, Markéta; Křížová, Jarmila; Lacinová, Zdeňka; Doležalová, Radka; Housová, Jitka; Krajíčková, Jana; Bošanská, L; Papežová, Hana; Haluzík, Martin (Časopis lékařů českých, 2006)
Východisko. Adiponectin a rezistin jsou hormony, které by mohly být pojítkem mezi obezitou a inzulínovou rezistencí. Geny pro tyto hormony jsou považovány za nové kandidátní geny inzulínové rezistence a diabetes mellitus 2. typu. Cílem naší studie bylo stanovit četnost jednonukleotidových polymorfismů 45T>G a 276T>G adiponectinového genu a 62G>A a -180C>G rezistinového genu u pacientek s obezitou, mentální anorexií a u štíhlých žen a porovnat vliv jednotlivých genotypů na koncentrace sledovaných hormonů. Metody a výsledky. Byly stanoveny hladiny adiponectinu, rezistinu, TNF alfa a inzulínu a byla provedena DNA analýza u 17 mentálních anorektiček, 51 obézních a 17 štíhlých žen. Polymorfismy byly detekovány polymerázovou řetězovou reakcí s následnou restrikční analýzou PCR produktu. Koncentrace adiponectinu byly nejnižší u obézních a nejvyšší u mentálních anorektiček. Hladiny rezistinu byly nejnižší u mentálních anorektiček a nejvyšší u obézních. Při rozdělení probandů uvnitř skupin podle genotypů jednotlivých polymorfismů nebyly zjištěny rozdíly ve sledovaných parametrech. Pouze u kontrolní skupiny byl BMI významně vyšší u G/G genotypu než u nosičů alely T v pozici 276 adiponectinového genu (23,48±0,85 vs. 19,7±0,95, p<0,05). U mentálních anorektiček byla vyšší frekvence alely G u polymorfismu RETN -180 ve srovnání s kontrolami (p<0,04). Závěry. Polymorfismy 45T>G a 276T>G ADP genu a 62G>A a -180C>G RETN genu neměly vliv na sérové koncentrace ADP a RETN. U štíhlých žen byl BMI ovlivněn přítomností alely T v pozici 276 ADP genu. Mentální anorektičky měly vyšší frekvenci alely G u polymorfismu RETN -180 oproti zdravým ženám.
Keywords: mezibuněčné signální peptidy a proteiny; jednonukleotidový polymorfismus; Obesity; Hormones, Ectopic; Cohort Studies; Intercellular Signaling Peptides and Proteins; kohortové studie; Anorexia Nervosa; finanční podpora výzkumu jako téma; ženské pohlaví; Humans; mentální anorexie; obezita; Research Support as Topic; inzulinová rezistence; Insulin Resistance; Female; ektopické hormony; lidé; Polymorphism, Single Nucleotide