Teorie a praxe lékopisné kontroly jakosti léčiv a pomocných látek. VI. Stabilita porovnávacích barevných roztoků ČL 2002 - Šubert, Jan; Farsa, Oldřich; Gajdošová, Z (Česká a slovenská farmacie, 2006)
Porovnávací barevné roztoky pro metodu I a II hodnocení zbarvení tekutin podle ČL 2002 mají identické složení. Pro metodu I mohou být přesto skladovány bez časového omezení, zatímco pro metodu II mají být připravovány až těsně před použitím. Příspěvek se zabývá sledováním stability zbarvení porovnávacích barevných roztoků ČL 2002, uchovávaných ve zkumavkách z bezbarvého borosilikátového skla uzavřených zabroušenou skleněnou zátkou, chráněných před světlem. Z rozdílů kolority ΔE* v rovnoměrném barevném prostoru CIELAB počítaných ze spekter transmitance měřených v průběhu uchovávání roztoků bylo zjištěno, že porovnávací barevné roztoky ČL 2002 vykazují vyšší stabilitu při vyšší koncentraci barevných složek v roztoku. U roztoků H9, HŽ7 a Ž7 se pohybovala doba od jejich přípravy do nepřekročení rozdílu ΔE* 1,5 jednotek do 3 dnů, u ZŽ7 byla nejméně 14 dní a u Č7 nejméně 20 dní. U roztoků H5, HŽ4, Ž4 ZŽ4 a Č4 byla nejméně 25 dní, u roztoků H2, HŽ2, Ž2, ZŽ2 a Č2 nejméně 41 dní. Tato zjištění činí oprávněnost uchovávání porovnávacích barevných roztoků podle ČL 2002 pro metodu I po časově neomezenou dobu problematickou. Současně ukazují, že roztoky nejsou natolik nestálé, aby bylo ve všech případech nutno připravovat je pro metodu II až těsně před použitím.
Keywords: Česká republika; Czech Republic; léčivé přípravky; Pharmaceutical Solutions; Quality Control; Pharmaceutical Preparations; Pharmaceutic Aids; lidé; řízení kvality; stabilita léku; Humans; Drug Stability; farmaceutické pomocné látky; lékové roztoky