Vplyv veku na enzýmové aktivity a oxidačné poškodenie mitochondrií mozgu potkana - Kaplán, Peter; Babušíková, Eva; Tatarková, E; Sivoňová, M; Račay, P; Lehotský, Ján; Drgová, Anna; Dobrota, Dušan (Psychiatrie (Praha, Print), 2005)
Starnutie charakterizuje postupné zhoršovanie fyziologických funkcií a metabolických procesov. Bunkové a molekulové mechanizmy starnutia nie sú dosiaľ objasnené, rastie však počet experimentálnych dôkazov o úlohe oxidačného stresu v tomto procese. V tejto práci sme sledovali vplyv veku na 1) aktivity enzýmov α-ketoglutarátdehydrogenázy (KGDH) a cytochróm c oxidázy (COX) a 2) oxidačné modifikácie mitochondriálnych lipidov a bielkovín v mozgu potkanov kmeňa Wistar. Starnutie sprevádzal výrazný pokles aktivity oboch enzýmov, v mozgu 26mesačných zvierat bola aktivita KGHD znížená o 34,8 % a aktivita COX až o 52,2 % v porovnaní s aktivitou 5mesačných zvierat. Počas starnutia sa výrazne zvyšovala lipidová peroxidácia (LPO), koncentrácia produktov LPO v mitochondriách starých potkanov bola viac ako dvojnásobne zvýšená. Navyše, akumulácia týchto produktov viedla k štrukturálnej modifikácii mitochondriálnych bielkovín. Naše výsledky naznačujú, že jedným z pravdepodobných mechanizmov poklesu aktivity mitochondriálnych enzýmov počas starnutia je oxidačné poškodenie lipidov a bielkovín.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; Animals; oxidační stres; Mitochondria; Aging; Oxidative Stress; mitochondriální proteiny; mozek; Models, Animal; peroxidace lipidů; mitochondrie; Research Support as Topic; Lipid Peroxidation; Brain; stárnutí; krysa rodu Rattus; Mitochondrial Proteins; zvířata; Rats; modely u zvířat