Aktivita laktátdehydrogenázy v séru a v mozkové kůře nezralých a dospělých potkanů - Koudelová, Jitka; Rauchová, Hana; Vokurková, Martina (Psychiatrie (Praha, Print), 2005)
Po vystavení potkanů hypobarické hypoxii jsme zaznamenaly zvýšenou akumulaci laktátu v mozkové tkáni i v krevním oběhu. Po aplikaci L-karnitinu zvířatům před hypoxií došlo k významnému snížení tvorby laktátu. Cílem současné studie bylo zjistit, zda podání L-karnitinu ovlivní aktivitu klíčového enzymu anaerobní přeměny glykolýzy, laktátdehydrogenázy (LDH) v mozkové kůře a v séru u 14-, 21denních a dospělých (90denních) potkanů kmene Wistar. Aktivita LDH se zvyšovala v mozkové kůře s věkem, ale neměnila se v krevním séru. Výrazné rozdíly v aktivitě LDH vyvolané hypoxií nebo podáním L-karnitinu jsme nezaznamenaly. Účinek L-karnitinu tedy pravděpodobně postihuje kinetiku oxidativní dekarboxylace pyruvátu vzhledem ke zvýšené dostupnosti acetyl-CoA z lipidového metabolizmu, který L-karnitin ovlivňuje.
Keywords: Lactate Dehydrogenases; karnitin; Research Support as Topic; atmosférický tlak; finanční podpora výzkumu jako téma; Brain; Atmospheric Pressure; Rats; zvířata; mozek; laktátdehydrogenasy; Models, Animal; modely u zvířat; krysa rodu Rattus; Carnitine; Animals