Vliv antidepresiv na transmembránový přenos signálu - Kovářů, Hana; Páv, Marek; Fišerová, Anna; Kovářů, František; Lisá, Věra; Zelníčková, P; Matalová, Eva; Matouš-Malbohan, Ivan (Psychiatrie (Praha, Print), 2005)
Byly charakterizovány změny alfa subjednotek hlavních typů heterotrimerních GTP-vazebných (G) proteinů v CNS nebo imunitním systému po modulaci různými typy antidepresiv (TCA, SSRI) in vitro svyužitím linie C6 gliomových buněk a přirozených zabíječů (NK lymfocytů). Vlivem akutně působícího fluoxetinu byly sníženy hladiny G alfa q/11 subjednotky a 1, 4, 5 inositoltrifosfátu (IP3) jako druhého posla efektorové dráhy regulované fosfolipázou C až po apoptické děje. Byl prokázán vztah mezi profily Galfa subjednotek (G alfa q/11, G alfa s a G alfai1, 2) a typem antidepresiva, zvláště SSRI typu. Rovněž byl studován přenos buněčného signálu ve sledu purinoceptor (adenozinový receptor) – G protein – efektor a možný vztah k působení antidepresiva v modelových reakcích in vitro.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; In Vitro Techniques; proteiny - lokalizační signály; Fluoxetine; apoptóza; techniky in vitro; Protein Sorting Signals; Research Support as Topic; Antidepressive Agents; Astrocytoma; antidepresiva; fluoxetin; Cell Line, Tumor; astrocytom; signální transdukce; nádorové buněčné linie; Apoptosis; Signal Transduction