Atopický ekzém a specifické IgE protilátky proti stafylokokovým enterotoxinům u dětí - Gutová, Václava (Alergie (Praha, Print), 2006)
Kůže atopiků je kolonizována v 80–100% kmeny Staphylococcus aureus, které produkují enterotoxiny, působící jako superantigeny. Řada prací prokazuje u takto kolonizovaných pacientů sp. IgE proti zmíněným enterotoxinům. Mezi dětmi přicházejícími k alergologovi s atop ickým ekzé- mem lze vytipovat 3 skupiny pacientů. Skupinu dětí s polyvalentní alergií prokazatelnou SPT a/neb o sp. IgE na najčastější inhal ační a potravi- nové alergeny a s vysokou haldinou celkového IgE. Skupinu dětí se zvýšenou hladinou celkového IgE, ale bez prokazatelných sp. IgE protilátek a s negativními SPT. A další skupinu, u které nejsou žádné labo ratorní nálezy atopie, mají nega tivní sp. IgE a normální hladiny celkového IgE. Klinický stav a příznaky ekzému bývají ve všech skupinách stejné. Cíl: Cílem práce bylo zjistit, zda u těchto našich pacientů je pozitivi ta sp. IgE proti stafylokokovým enterotoxinům a srovnat mezi sebou uvedené skupiny. Zjistit korelace mezi tíží ekzému, IgE a sp. IgE proti SE. Metody: Vybrali jsme stafylokokové enterotoxiny B, C a TSST (dále SE B, SEC a SETSST). Vyšetřili jsme 84 dětí s atopickým ekzémem, kon trolní skupinou bylo 10 zdravých dárců. Podle senzibilizace byly děti rozděleny do tří skupin. A, B a C. Tíže ekzému byla stanovena p omocí SCORAD. Stanovení byla provedena s pomocí systému CAP, Alastat, Immulite 2000. Vý sledky : Stupeň tíže ekzému se významně nelišil ve vyšetřovaných skupinách. Pozitivita protilátek proti stafylokokovým enterotoxinům by la zjištěna celkem u 19 % pacientů. Ve skupině s vysokým IgE a pozitivitou na běžné alergeny to bylo 32 %, ve skupině s vysokým ce lkovým IgE 20 %. Hladiny sp. IgE anti SEB, SEC a SETSST korelovaly pozitivn ě s hladinami celkového IgE. Nejvíce pacientů mělo pozitivní proti látky proti SEC – 9, dále proti SETSST – 8 a proti SEB – 5. Ve skupině ekzematiků s normální hladinou celkového IgE žádná pozitivita nale zena nebyla a v kontrolní skupině zdravých dárců také ne. Pozitivní korelace by la nalezena i mezi tíží ekzému a pozitivitou anti SEB, SEC a SETSST. Závěry: Toxiny zlatého stafylokoka vyvolávají u atopiků tvrobu sp. IgE protilátek a hrají tak určitou úlohu v patogenezi atopického ek zému, zejména u dětí s těžším průběhem ekzému a polysenzibilizací. U dětí bez senzibi lizace na jiné alergeny mohou být SE hlavní příčinou zán ětu kůže.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; imunoglobulin E; Antibody Specificity; Humans; Child; enterotoxiny; specificita protilátek; lidé; Staphylococcal Skin Infections; Research Support as Topic; Enterotoxins; dítě; Immunoglobulin E; Dermatitis, Atopic; atopická dermatitida; stafylokokové infekce kůže