Fotometrické zařízení pro měření nerovností kožního povrchu (Skin Visiometer 600) - Resl, Vladimír; Cetkovská, Petra; Rampl, I; Leba, M (Československá dermatologie, 2006)
Pojednání se zabývá seznámením s transmisní profilometrií, která je založena na absorpci rovnoběžného světla po průchodu otiskem kůže. Ten je zhotoven speciálním postupem do standardizované formy modře zbarveným silikonem. Světlo se detekuje CCD kamerou a získané parametry se vyhodnotí k tomu určeným softwarem. Výstupem jsou křivky a číselné hodnoty, které hodnotí nerovnosti, včetně poskytnutí dvojči trojrozměrných obrazů. Metoda umožňuje v přijatelných mezích vyhodnocovat statisticky kvantitativní i kvalitativní změny kožního povrchu a tak objektivizovat nejrůznější fyziologické či patologické jevy nebo léčebné postupy.
Keywords: povrch těla; Software; fotometrie; software; Body Surface Area; kůže; Humans; Photometry; lidé; Skin