Chronická obstipace - terapeutická úskalí v pediatrické praxi - Sýkora, Josef; Schwarz, Jan; Siala, Konrad (Pediatrie pro praxi, 2006)
Terapie je založena na přesném odlišení organické a funkční chronické obstipace. Léčebná opatření jsou stále založena hlavně na empirických zkušenostech. Terapie je dlouhodobá a obtížná. Nedosažení trvalého léčebného efektu a recidivy jsou v běžné praxi způsobeny hlavně nepřesnou charakteristikou obstipace a nedostatečnou pozorností věnovanou léčbě. Terapie je komplexní a zahrnuje pečlivé vstupní poučení dítěte a rodiny, pravidelné kontroly, režimová opatření, odstranění akumulace stolice, změnu konzistence stolice a navození defekačního reflexu.
Keywords: Patient Education as Topic; čípky; Infant; Constipation; zapojení pacienta; dítě; předškolní dítě; klyzma; zácpa; přehledová literatura jako téma; Patient Participation; Adolescent; Polyethylene Glycols; lidé; vzdělávání pacientů jako téma; purgativa; polyethylenglykoly; Humans; kojenec; defekace; Child, Preschool; Defecation; Review Literature as Topic; Cathartics; Fecal Incontinence; fekální inkontinence; Child; mladiství; Suppositories; Enema