Multidisciplinární problematika jizev a komplexní možnosti jejich prevence a kombinované terapie - Mikula, Jaroslav; Twardziková, Jana (Rehabilitácia, 2006)
Práce se zabývá souhrnnou problematikou jizev. Prevencí vzniku hypertrofické nebo keloidní jizvy je promašťování, tlakové obklady a masáže, jež usnadňují fysiologické vyzrávání jizvy. Moderními formami hojení jsou silikonové gely, hydroaktivní ošetf ování a zcela nová extrakorporální terapie nárazovými vlnami. Práce rovněž upozorňuje na možné důsledky jizev lokalizovaných v akupunktumích meridiánech. Moderní preventivní i léčebnou metodou k eliminaci patologických jizevnatění je biostimulační laser s infračerveným scannerem. Je uvedena zmínka 0 injekční aplikací steroidů do jizvy a možnostech lokální i celotělové kryoterapie velmi nízkými teplotami (-120°C). Jsou vysvětleny možnosti i rízíka vyhlazení kožního reliéfu u vystupujících nepravidelností povrchu kůže pomocí dermabraze, mikrodermabraze a její alternativy - laserového resurfacingu (erbiový, uhličitý a vaskulámí laser). Možnosti remodelace atrofické jizvy spočívají v implantaci hyaluronu či kolagenu, liposukci okolní tkáně či laserové korekci laserem Smoothbeam. V závěru jsou shrnuty možnosti korekce jizev pomocí plastické chirurgie, problematika perítoneálních adhesí, vertebroviscerálních vztahů a hemie in cicatricae.
Keywords: kolagen; Wound Healing; laserová terapie s nízkou intenzitou světla; Collagen; Dermabrasion; dermabraze; techniky fyzikální terapie; Massage; hojení ran; Physical Therapy Modalities; Magnetics; Humans; jizva; Acupuncture Therapy; magnetismus; akupunkturní terapie; masáž; Low-Level Light Therapy; Cicatrix; lidé