Úloha vody v přenosu nozokomiálních infekcí - Matoušková, Ivanka; Janout, Vladimír (Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, 2005)
Článek podává přehled o možném riziku vzniku nozokomiálních infekcí ve spojitosti s vodou, která je dostupná ve vodovodním řadu zdravotnických zařízeních. V souvislosti s rizikem vzniku nozokomiální infekce, zejména u pacientů imunosuprimovaných, je upozorněno na riziková místa, která mohou být osídlena podmíněně patogenními a patogenními mikroorganizmy. Jedná se především o mikroorganizmy, jejichž výskyt ve zdravotnických zařízeních je vázán na vodu různé kvality a vlhké prostředí.
Keywords: mikrobiologie vody; Water Microbiology; Risk; Drug Resistance; infekce spojené se zdravotní péčí; Disinfectants; lidé; Inpatients; dekontaminace; riziko; léková rezistence; hospitalizovaní pacienti; Humans; Decontamination; dezinficiencia; Cross Infection