Prevalence viru GBV-C/HGV u HIV infikovaných pacientů a možný význam koinfekce pro vývoj nemoci - Aster, Viktor; König, J; Staňková, Marie; Rozsypal, H; Procházka, B (Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, 2005)
Cíl: Stanovení prevalence GBV-C/HGV (dále jen HGV) infekce u HIV pozitivních pacientů a zjišťování možného vlivu HGV na průběh infekce HIV stanovením imulogických a virologických markerů progrese HIV infekce. Materiál a metody: V roce 2002 a 2003 jsme vyšetřih séra u 273 HIV pozitivních pacientů z AIDS-centra FN Na Bulovce Praha na příomnost markerů HGV infekce semikvantitativnim stanovením HGV RNA metodou PCR a anti-E2 protilátek metodou ELISA. 271 sérových vzorků bylo vyšetřeno na HGV RNA metodou PCR a 269 vzorků sérologicky na protilátky anti-E2. V den odběru byla zjišťována HIV virémie a počet CD4 lymfocytů. Závislost počtu CD4 lymfocytů a virové nálože HIV na infekci virem HGV jsme zjišťovali Spearmanovým testem. Výsledky: 89 (33,3 %) pacientů mělo pozitivní HGV RNA a lOl (38,5 %) pacientů mělo pozitivní test anti-E2 metodou ELISA. Statisticky významný vliv HGV infekce u HIV infikovaných na počet CD4 lymfocytů a na virovou nálož HIV nebyl v našem souboru prokázán. Závěr: Naše sledování nepotvrzuje vliv HGV infekce na základní prediktivní laboratorní markery HIV infekce. V této problematice je třeba dalších studií.
Keywords: Research Support as Topic; finanční podpora výzkumu jako téma; Flaviviridae Infections; HIV infekce; Humans; Biomarkers; HIV Infections; infekce viry z čeledi Flaviviridae; biologické markery; Comorbidity; Factor Analysis, Statistical; komorbidita; lidé; faktorová analýza statistická