Čas reakcie Achillovej šľachy pri použití vysokej a nízkej frekvencie - Mucha, Christian (Rehabilitácia, 2006)
Je potrebné objektivizovať vplyvy vysokofrekvenčných a nizkofrekvvenčných terapeutických postupov na periférny motorický system na základe vyšetrenia reflexu Achilovej šľachy. V každej porovnávanej skupine sa aplikovali na 5 minút krátke vlny, decimetrové vlny, stabilná galvanizácia, diadynamický CP-prúd, prípadne v kontrolnej skupine 5 minútová dodatočná fáza pokoja. Nasledovala registrácia času reflexu Achilovej šľachy, bezprostredne, ako aj po 10,30 a 60 minútach po aplikácii. Získané časy reflexu Achilovej šľachy sa analyzovali v priebehu vyšetrenia, a to v rámci skupiny, ako aj medzi skupinami. Výsledky poukazujú na opačné efekty vysokofrekvenčných a nízkofrekvenčných postupov na čas reflexu Achilovej šľachy. Vysokofrekvenčné terapeutické postupy a hlavne krátke vlny viedli k dokázateľnému skráteniu a mízkofrekvenčné postupy k predĺženiu času reflexu Achilovej šľachy.
Keywords: Electric Stimulation Therapy; Diathermy; Humans; diatermie; reakční čas; napínací reflex; Reaction Time; Reflex, Stretch; elektrostimulační terapie; lidé