Perorální antikoagulační léčba kumariny - Hluší, Antonín (Praktický lékař, 2006)
Perorální antikoagulancia jsou používána primární a sekundární prevenci žilních i tepenných trombóz. V České republice je převážně užíván kumarinový derivát warfarin. Jeho komplexní mechanismus účinku a farmakologické vlastnosti vyžadují monitoraci léčby pomocí protrombinového času udávaného indexem INR. Ani správně vedená léčba kumariny zcela nezaručuje úplné odstranění rizika krvácení či recidivy trombotické příhody. Chybný postup však tato rizika výrazně zvyšuje. Délka antikoagulační léčby se odvíjí od typu a lokalizace trombózy, je nutno zohlednit, zda se jedná o první příhodu nebo reeidivu a zvážit přítomnost rizikových faktorů, včetně trombofilie.
Keywords: Prothrombin Time; tromboembolie; antikoagulancia; Anticoagulants; Hemorrhage; lidé; Humans; Drug Overdose; INR; Thromboembolism; protrombinový čas; Warfarin; předávkování léky; Drug Interactions; kumariny; vitamin K; krvácení; International Normalized Ratio; Drug Monitoring; lékové interakce; Coumarins; warfarin; Vitamin K; monitorování léčiv