Vliv mechanických faktorů na pozdější výsledek plastiky předního zkříženého vazu - Vanáč, Jan (Úrazová chirurgie, 2006)
Cílem této retrospektivní studie je zhodnocení vlivu některých mechanických faktorů na stabilitu kolenního kloubu po provedené plastice předního zkříženého vazu štěpem ze střední třetiny ligamenta patellae. Autor sledoval vliv umístění tibiálního a femorálního kanálu na stabilitu kloubu, nejčastější kombinace umístění těchto kanálů, dále pak tvar tibiálního kanálu a vliv rozšíření tibiálního kanálu na stabilitu kloubu. V letech 1996-2003 byla provedena na Oddělení úrazové chirurgie v Pardubicích celkem u 284 pacientů náhrada předního zkříženého vazu. Do souboru bylo zařazeno 205 pacientů s izolovanou rupturou tohoto vazu. Všichni pacienti byli vyšetřeni artrometrem KT 1000 a výsledky byly zhodnoceny podle formuláře IKDC (International Knee Documentation Committee).
Keywords: Plastic Surgery Procedures; ligamentum cruciatum anterius; nestabilita kloubu; Knee Joint; Anterior Cruciate Ligament; poranění předního zkříženého vazu; diagnostické techniky a postupy; lidé; Diagnostic Techniques and Procedures; transplantace tkání; zákroky plastické chirurgie; biomechanika; retrospektivní studie; Anterior Cruciate Ligament Injuries; ruptura; Tissue Transplantation; Joint Instability; Rupture; kolenní kloub; Retrospective Studies; Biomechanical Phenomena; Humans