Průběh žilní trombózy a vývoj posttrombotického syndromu - Roztočil, Karel (Causa subita, 2006)
Žilní trombóza na dolních končetinách představuje závažné onemocnění s potenciálně fatálním průběhem a je třetím nejčastějším cévním onemocněním - po koronárních a mozkových příhodách (1). Jde o onemocnění, které je provázeno jednak komplikacemi v akutním stadiu - v podobě plicních embolizací, jednak pozdními následky - v podobě posttrombotického syndromu. Část pílicních embolizací probíhá asymptomaticky, symptomatických nefatálnícfi plicních embolií se odhaduje asi 20 za 1 rok na 100 000 obyvatel a přibližně 50 na 100 000 obyvatel za 1 rok je jich odhaleno při sekcích. Žilní trombóza je tak v pozadí značného počtu úmrtí. Ale ani přeživší pacienti nemají po prodělané žilní trombóze dobrou prognózu a do 2 let umírá více než 25% z nich.
Keywords: žilní trombóza; Venous Thrombosis; Humans; trombofilie; lidé; postflebitický syndrom; Thrombophilia; Postphlebitic Syndrome