Srovnání různých screeningových programů kolorektálního karcinomu v české populaci Markovovým počítačovým modelem - Wohl, Pavel; Bednařík, Michal; Wohl, Petr; Halakucová, Petra; Červenka, Milan; Špičák, Julius (Česká a slovenská gastroenterologie a hepatologie, 2006)
Úvod: Česká republika zaujímá první místo ve výskytu kolorektálního karcinomu na světě. Proto je nezbytně nutné detailněji posoudit různé screeningové programy z hlediska vlivu na mortalitu a z hlediska ekonomického. Metodika: Pro sledování problematiky kolorektálního karcinomu screeningovými programy byl vytvořen počítavý model podle Markova, který hodnotí jejich vliv na mortalitu a finanční náklady s nimi spojené. Metody screeningu v našem modelu jsou jedna koloskopie »za život«, dvě koloskopie (v 50 a v 60 letech) a test na okultní krvácení. Výsledky: Model je aplikován na populaci o 100 000 obyvatelích, která bude zahrnuta do screenignových programů v 50 letech a sledována do 85 let. Pokud by nebyl aplikován žádný program, zemřelo by na kolorektální karcinom podle modelu 100 % (11 337) obyvatel. Při jedné koloskopii za život (v 50 letech) by došlo ke snížení mortality na 66 % (7335), při dvou koloskopiích za život (první v 50 letech a druhá v 60 letech) by byl nejvyšší pokles mortality, a to až na 57 % (6521) obyvatel. Při aplikaci programu testu na okultní krvácení je mortalita 73 % (8273). Nejvyšší počet polypektomií je u dvou koloskopií za život. Ekonomicky nejnáročnější je program dvou koloskopií za život, ale nejvíce sníží mortalitu. Nejméně nákladná je jedna koloskopie za život. Závěr: V našem flexibilním modelu pro zhodnocení dopadu různých screningových programů na uvažovanou populaci nejvíce sníží mortalitu varianta se dvěma koloskopiemi po deseti letech, která je ovšem méně ekonomicky výhodná než jedna koloskopie za život či test na okultní krvácení. Podle našeho počítačového modelu se koloskopie jeví jako vhodnější metoda k záchytu kolorektálního karcinomu oproti testu na okultní krvácení.
Keywords: okultní krev; Colonoscopy; plošný screening; Humans; Mass Screening; Research Support as Topic; Sensitivity and Specificity; finanční podpora výzkumu jako téma; polypy střeva; rozhodování pomocí počítače; diagnostické techniky gastrointestinální; kolonoskopie; Intestinal Polyps; Decision Making, Computer-Assisted; kolorektální nádory; senzitivita a specificita; lidé; Diagnostic Techniques, Digestive System; Occult Blood; Colorectal Neoplasms