Je skutečnost ptačí chřipky před třemi tisíciletími potvrzena v historických pramenech? - Pazourková, Marie (Pracovní lékařství, 2006)
Ptačí chřipka je nakažlivé onemocnění, které zejména infikuje ptáky. Je to nemoc specifická a za určitých okolností může být infikován i člověk. Pandemie chřipky vzniká, když se objeví nový subtyp chřipky. Pro chovatele ptáků jsou nutná přísná veterinární opatření. Historické prameny přesně dokazují, že ptačí chřipka byla. Pátrání po epidemii ptačí chřipky v minulosti je zajímavé nejen pro historiky, ale i pro lékaře a biology.
Keywords: Influenza in Birds; virus chřipky A; Animals; Influenza A virus; Zoonoses; lidé; zvířata; bible; ptačí chřipka u ptáků; zoonózy; Bible; Humans