Sulodexid - Strojil, Jan (Remedia, 2006)
Sulodexid je sulfonovaný glykosaminoglykan s antitrombotickým účinkem. Skládá se ze dvou složek – středněmolekulárního heparinu a dermatan-sulfátu. Podobně jako heparin a z něj odvozené látky patří sulodexid mezi léčiva užívaná k ovlivnění krevní srážlivosti. Snižuje tvorbu trombů a podporuje přirozenou fibrinolytickou aktivitu organismu. Nověji je popisováno i komplexní působení na metabolismus lipidů, ovlivnění endotelií a také bazální glomerulární membrány v ledvinách. Účinkem na hladinu fibrinogenu a protidestičkovým působením též snižuje viskozitu krve a zlepšuje perfuzi některých tkání. Sulodexid nachází uplatnění především v případech, kdy není plná antikoagulační léčba vyžadována, nebo tam, kde není takováto léčba bezpečná. Díky svému příznivému bezpečnostnímu profilu při silném antitrombotickém účinku se hodí jako náhrada kumarinových derivátů u pacientů, pro něž je léčba těmito látkami příliš riziková. Sulodexid je u nás dostupný ve formě jak injekční, tak v tabletách, chronická perorální léčba navazuje na 10–30denní intravenózní podávání sulodexidu, případně na léčbu jinými antikoagulancii (heparin, nízkomolekulární hepariny). Léčba sulodexidem nevyžaduje pravidelné kontroly koagulace, ovlivňuje tedy o něco méně kvalitu života pacienta a má potenciál představovat ve svém důsledku i menší ekonomickou zátěž pro zdravotní systém.
Keywords: cévní endotel; inhibitory agregace trombocytů; Vessel Due F; lidé; Glycosaminoglycans; Endothelium, Vascular; lékové interakce; Platelet Aggregation Inhibitors; Drug Interactions; glykosaminoglykany; Humans