Současná strategie léčby Parkinsonovy nemoci - Dušek, Petr; Roth, Jan (Remedia, 2006)
Parkinsonova nemoc (PN) je chronicko-progresivní degenerativní onemocnění mozku způsobené excesivním odumíráním dopaminergních neuronů pars compacta substantiae nigrae, jádra ležícího v mezencefalu, s následným deficitem dopaminu. Příznaky PN se projeví až při minimálně 50% poklesu počtu dopaminergních neuronů, kdy se hladiny dopaminu ve striatu snižují až na 20-30 % původní úrovně. Projevy bývají nejdříve nespecifické – poruchy koncentrace, depresivní ladění, zvýšená únavnost, kloubní a svalové bolesti, které někdy připomínají syndrom ztuhlého ramene. V dalším průběhu se objevují kardinální příznaky, mezi které patří třes, rigidita, hypokineze a posturální poruchy. Základním farmakoterapeutickým příznakem v léčbě PN je levodopa v kombinaci s inhibitory dekarboxylázy (benserazid, karbidopa). V počátečních stadiích onemocnění lze v závislosti na věku a kognitivních funkcích zahájit terapii agonisty dopaminu (pramipexol, ropinirol), amantadinem či selegilinem. Použití anticholinergik je v současnosti omezeno na speciální případy.
Keywords: katechol-O-methyltransferasa; selegilin; agonisté dopaminu; Parkinsonova nemoc; lidé; Selegiline; antiparkinsonika; Catechol O-Methyltransferase Inhibitors; Amantadine; Catechol O-Methyltransferase; Levodopa; Cholinergic Antagonists; amantadin; cholinergní antagonisté; Humans; inhibitory katechol-O-methyltransferasy; Parkinson Disease; Dopamine Agonists; levodopa; Antiparkinson Agents